lørdag 21. mai 2016

Gialia Holy Mother Georgian Monastery

Gialiaklosteret er et middelaldersk georgisk-ortodokse kloster viet til Jomfru Maria. 

Ruinene ligger i en skog rundt fem kilometer fra kysten i nærheten av den lille byen Polis
Kaffestopp i Polis 
Chrysochous.

I 1981 ble ruinene identifisert av Wachtang Djobadze fra California State University. Det var imidlertid ikke før i 2006 at en systematisk arkeologisk forskning fulgte etter at de georgiske og kypriotiske myndigheter ble enige om i fellesskap å undersøke ruinene.

Det ble rapportert i 2008 at utgravingene indikerte at klosteret ble bestilt i slutten av 10. århundre av georgisk kong David III Kuropalates og at renovering ble gjort under regimet til David IV Aghmashenebeli (1089-1125). Klosteret er med sikkerhet attestert i det 12. århundre, da det ble renovert på oppdrag av dronning Tamar av Georgia (1184-1213). Gamle georgiske kilder rapporterer at det var i georgisk eierskap til det 14. århundre, og graver og andre elementer avdekket tyder på at den var i bruk mellom det 14. og 16. århundre. Det var angivelig plyndret og ødelagt i det 16. århundre, men ser ut til å ha vært i bruk så sent som i 1935, før endelig ødeleggelse av et jordskjelv i 1953.

To hovedstrukturer er identifisert: den tidlige Jomfru-kirken, og den senere St. Georgs kirke, datert sannsynligvis til det 11. og 12. århundre hhv. Rester av georgiske malerier og inskripsjoner fra det 13. og 14. århundre har også overlevd.

Panaya Chrysogialiotissa





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar